The 3rd International Conference on Pharmacy and Pharmaceutical Sciences

Sekolah Tinggi Farmasi Bandung  (STFB), sejalan dengan visinya, menyelenggarakan pendidikan yang terus ditingkatkan kualitasnya, senantiasa mengikuti dan berkontribusi terhadap perkembangan ilmu kefarmasian termasuk The 3rd

INTERNATIONAL CONFERENCE ON PHARMACY  AND ADVANCE PHARMACEUTICAL SCIENCES 18-19 Juni di Jogjakarta. Tema yang diangkat adalah “Pharmaceutical Developments Towards a Sustainable and Healthy Society”. Dua kategori perkembangan kefarmasian ditampilkan pada konferensi internasonal ini. yaitu :

1. Clinical and Social Pharmacy:

• Administrative Pharmacy and Policy Development;
  • Community Pharmacy;
  • Development and use of herbal medicinal products in clinical and pharmaceutical pratice;
  • Hospital Pharmacy; Individualization of Drug Therapy;
  • Information technology;
  • Pharmaceutical care;
  • Pharmacoeconomics;
  • Pharmacogenetics/genomics;
  • Pharmacy Education;
  • Pharmaceutical Marketing,
  • etc.

2. Pharmaceutical Sciences

•  Biotechnology;
  • Complementary medicine;
  • Developing a new resource for drug discovery;
  • Dissolution testing and application;
  • Environment and Pharmaceuticals;
  • Drug Design and Development;
  • Fragment-based design of new drugs
  • New methods of computer-aided drug design;
  • Herbal-drug interactions;
  • Drug delivery system;
  • Industrial Pharmacy;
  • Nanomedicines;
  • New strategies in modern medicinal chemistry;
  • Quality, Safety and Efficacy of Natural Products,
  • etc.

Konferensi Internasional ini dilaksanakan atas kolaborasi dengan Utrecht University the Netherland, Nara Institute of Technology Japan,  Mahidol University Thailand, dan Cyberjaya University, Malaysia. Berdasarkan laporan ketua Panitia Prof. Dr. Zullies  Ikawati Apt, Peserta dari konferensi Internasional ini tidak kurang dari 10 Negara antara lain: Australia, India, Thailand, Singapura, Malaysia, Belanda, Jepang, dan Indonesia sebagai tuan rumah.

Keynote speech disampaikan oleh Dr. Boenjamin Setiawan (Senior Advisor & Honorary Chairman of PT Kalbe Farma) dengan tema : “Pharmaceutical Developments Towards a Sustainable and Healthy Society”.Delegasi STFB ICPAPS 2013

Gambar 1: Delegasi STFB di ICPAPS 2013

Terdapat 2 Kategori pemakalah yang dapat mengikuti internasional seminar ini. Yaitu Pemakalah oral presentasi dan pemakalah poster.

STFB mengirimkan 8 delegasi mengikuti konferensi internasional di Jogjakarta ini, dimana 2 delegasi sebagai Presenter oral dan 4 lainnya sebagai presenter poster.

Pada international seminar ini, full paper Delegasi STFB terpilih masuk jurnal Internasional yaitu:

Deden Indra Dinata, M.Si., Apt. dengan judul "Computational Study of 2-Aminothiazoles As Antiprion Lead Compounds InThe Treatment of Creuztfeldt-Jacob Disease Using An Approach of Hancsh Quantitatif Structure Activity Relationship And Toxicity Prediction (OP096) , dan paper dari Dosen Tetap STFB, Rahma Ziska, M.Si, dengan judul “Optimation Overproduction And Purification of Soluble Farnesyl Pyrophospate Synthase of Artemissia annua L. In Escherichia coli I BL 21 (DE3) Recombinant” terpilih masuk Jurnal Majalah Farmasi Indonesia. Selain semua paper dari Delegasi STFB juga masuk prosiding konferensi  international ini.

Inilah daftar delegasi STFB seperti tercantum dalam daftar peserta/pemakalah di 3rd International Conference on Pharmacy and Pharmaceutical Sciences-Jojakarta 18-19 Juni 2013.

Delegasi

Peran Serta

Keterangan/ Judul Makalah

1.

Prof. H. Yudi Padmadisastra, M.Sc., Ph.D., Apt.

Ketua Delegasi

Partisipants

2.

Yani Mulyani, M.Si. , Apt.

Poster Presentation

Screening Antimicrobial Activity Of Selected Nine Indonesia Medicinal Plants (code :PP037)

3.

Entris Sutrisno, MH. Kes., Apt

Keuangan Delegasi

Partisipants

4.

Deden Indra Dinata, M.Si., Apt.

Oral Presentation

5.

Rahma Ziska, M.Si

Oral Presentation

6.

Rahmat Santoso, M.Si., MH.Kes., Apt

Poster Presentation

How To Run Modern Pharmacy  (code: PP056)

7.

Lia Marliani, M.Si., Apt.

Poster Presentation

Toxicity Test of Soursop Leaves (Annona muricata L.) Ethanol Extract and Fractions Using BLST ( Brine Shrimp Lethally Test) Methode (Code: PP013)

8.

Dadih Supriadi, M.Si., Apt.

Poster Presentation

The Influence of Gel Base (HPMC and CMC) and (Propylene Glycol, PVP) Concentration to the Quality of Akar Manis (Glycyrrhiza glabra, Linn.) Gel Mask as Antihyperpigmentation (code: PP005)